Vi r alla ett!
Vi r alla ett!Vi r alla ett!

söndag 8 mars 2009

Då var det 8:e mars igen
Klipper in några redigerade tankar från min Podcast 2006 på hemsidan. Att Podcasta blev inte min grej. Kanske senare i livet...


Fick! Har ni tänkt på det lilla ordet?

Kvinnan fick rösträtt 1921 via en reform år 1919. Jag fick rösträtt av någon. Av den gode och generöse mannen som kom till sina sinnens fulla bruk och tyckte att jag skulle väl ändå "få" rösträtt. Precis som jag fick bli myndig, om jag var ogift, vid 25 års ålder år 1858.

Några detaljer bara: Ogift kvinna över 25 kunde bli myndig om hon själv begärde det i domstol. Och skulle hon gifta sig efter det så blev hon raskt omyndig igen.

Det hände en annan kul grej också år 1919 som man aldrig pratar om idag. En del av kvinnans historia som jag hittade på nätet. Då avskaffas lagen som ger mannen rätt att upplösa äktenskapet inom sex månader om det visade sig att kvinnan inte vara oskuld. Kvinn baxnar!!!

Vill ni ha mer svensk kvinnohistorik kan ni besöka Frederika-Bremer-förbundets hemsida.
I Frankrike fick kvinnor rösträtt 1948 och i Italien ungefär samtidigt. Visst det är ännu senare, men svenska kvinnor har inte haft rösträtt i ens 100 år och det syns i statistiken. Tre siffror:

99.6% av börsnoterade företag har en man vid rodret.
Kvinnor tjänar 83% av männens löner
det resulterar sedan i 20% sämre pensioner.
(Siffrorna är från 2006)

Jag var på föreläsning med Maria-Pia Boëthius. Hon gav oss en hel del intressant och helt okänd information. Som t.ex att familjen Wallenberg 1918 (redan då rikast i Sverige och en betydande maktfaktor) stod bakom att den allmäna rösträtten kom till stånd när den gjorde. År 1917 var det nämligen REVOLUTION i Ryssland och det var rädslan för att något liknande skulle hända i landet Sverige (Betänk de militanta suffragetterna i England, huga...) som blev den utlösande faktorn till reformen 1919 som "gav" alla svenska medborgare, kvinnor som män, lika och allmän rösträtt till andra kammaren.
Tack männen i familjen Wallenberg, TACK! ...

Om jag tänker använda min rösträtt som modiga kvinnor och insiktsfulla män kämpat för genom att rösta på Feministiskt intiativ (F!) i EU-valet 7:e juni? Det kan du hoppa upp och sätta dig på!

Särskilt med tanke på att än har inte all världens kvinnor rösträtt...

Ett axplock i ämnet:
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=572759
http://magazine.magnus.se/artikel.asp?artikel=rostratt
http://www.rfsu.se/kvinnor_rostar_for_forsta_gangen.asp (År 2006)

Finns trosor också. :-)

3 kommentarer:

Therese sa...

okej... nä ja har inte tagit bort din kommentar! :) Den finns där! Jo de e min blogg och mina regler! :)

Konstanze sa...

Det där linnet/tröjan skall man nog införskaffa. vackert!

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Ja, visst är det en underbar symbol! HAbegär!!! :-D