Vi r alla ett!
Vi r alla ett!Vi r alla ett!

lördag 21 februari 2009

Dagens sanning.


"Sanning" är en färskvara! Allt förändras ständigt och då förändras det som en gång var "sant". Det som är "sant" om mig idag, enligt mig, kommer inte att vara det om några dagar. Så har jag erfarit livet. Det viktiga är dock att verkligen vara i dagens "sanning" för att kunna gå vidare till nästa "sanning" för att till slut komma "hem"

Kan vi komma hem? Jo, jag tror det är det som kallas "Upplysning". Sanningarna blir som små ljus som slås ihop och växer till sig på vägen. :-)

Vill ni läsa ett annat av mina inlägg om hur jag ser på "sanning"? Om att ljuga. Jag har även några tankar om vilka som ljuger. Men det kommer en annan gång... 

Spänningen är olidlig eller hur? ;-)

19 kommentarer:

konstanze sa...

Så sant som det är sagt (Öh.*Garvar*) Jag tror att man måste försöka hela tiden ha ett öppet sinne och vara beredd på att saker och ting förändras. Hela tiden. Och vara mogen nog att hänga med i svängarna, så att säga.

NatureFootstep sa...

"Upplysning" har inget med vardaglig sanning och lögn att göra.

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Inte? Hur menar du då? Kan man skilja ut något enda i livet och säga att det inte har med allt annat i samma liv att göra???

Eller missar jag något nu?

NatureFootstep sa...

lol, nej, men eftersom allt är bara "variation på ett tema" så är ju egentligen både lögn och sanning samma sak. Det är bara våra hjärnor som vill ha något att göra. Och därför klassificerar saker och ting.

Ninja sa...

För mig är sanning bevisad fakta, sedan finns det "dagens sanningar"i form av populära teorier och ideologier som ständigt förändras, det finns också sannigar som är ouppnåeliga exempelvis att förstå och förklara universum...

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Och då menar du "vardagligt" till skillnad från... ??

Vardaglig sanning/lögn till skillnad från öhhhh, upplyst sanning och eh... lögn?? lol, när DET kan du ju inte mena!

Det är något du verkar separera här och jag fattar fortfarande inte vad det är. Eller ens att det går. :-)

lola krasniqi sa...

Ja, jag ser framemot att du skriver mer om detta, sanning och lögn. det är något som ändå pågår jämt. och då pratar jag inte om vita lögner=)

NU kanske det går att lägga in kommentar?! :D

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Kul att se dig här Lola! :-) I missed you!

I min värld finns inga vita lögner. Rent påhitt! Men det har jag ju redan sagt i ett av mina inlägg.

Jo, detta är ju en av mina "käpphästar". Man håller på med det man behöver själv, du vet... Och SOM jag håller på! ;-)

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Ninja:

John Hagelin, kvatfysiker i ett tidigare inlägg på bloggen, säger i en intervju (som jag inte har här, men jag kanske hittar den :-))) att praktiskt taget ALLT som vetenskapen beivsat visar sig så småningom vara fel, så vi kan lugnt utgå från att även dagens "bevisade sanningar" enbart är teorier som vi utgår från för att komma fram till nästa bunt "bevisade" teori.

Och hur "bevisar" du "sanningen" om Dig själv? Vem du är, vad du känner och upplever? Anledningen till dina reaktioner och val? Det är främst dessa sanningar jag intresserar mig för, men faktiskt tror jag att de hänger samman med alla andra s.k. sanningar. Vi lever i ett föränderligt universum. Det är nog det enda som verkar "rätt säkert" :-D

Se även filmen här om att att allt är energi.

Lola sa...

sanningen finns inte egentligen. Det som är sanning för mig just nu, är inte det sen. det som var sanning då, är inte sanning för mig nu. Så...finns sanningen?

Ja, men bara i nuet :D

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

:-), Lola, jag tror att just det är den springande punkten! I ordets bokstavliga bemärkelse. Det som så ofta kallas sanning är något i ständig rörelse.

Som den föränderliga människa jag är har jag inget egentligt val. Min sanning förändras med mig. The permanence of change talade nån kille om på en föreläsning när jag gick Gestaltakademien. Det är bara förändringen som är permanent. :-)

Och när man gör motstånd mot denna grundläggande lag i universum uppstår - tata... SMÄRTA!

Lola sa...

Yes, i know what you are talking about! WORD!

Nja, till och med förrändringar är flyktiga...jag tror det.

I love your blog...gäller det bara nu? ;) *skrattar*

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Sure, nu eller ... aldrig? ;-)

Ninja sa...

Jag nämnde inte definitionen vardaglig sanning för det vet jag inte vad det är. För mig är sanning motsats till lögn.....en del saker betraktas som sanning tills motsatsen är bevisad, jag kallar inte det sanning utan antagande eller teori. Det är svår att diskutera sådana här saker om man inte har samma definition.....

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Ninja:

Kommentaren om vardaglig var till NatureFootsteps, några steg ovanför dig. Svaren har kommit in i rörig ordning. Jag skall vara tydligare med vem jag svarar till. Kommentaren till dig finns längre ner.

Det blev ett sånt röj (kul) på detta inlägg så jag måste få rättning i mitt eget led. Sorry!
:-)

NatureFootstep sa...

trodde inte det skulle bli så mycket av det här.
Det jag menade med "vardaglig", är den sanning som säger att jag åt pytt i panna till lunch. Det som har med vårt dagliga liv att göra.
Vetenskap utger sig sällan för att ha några "definitiva sanningar" eftersom det alltid forskas lite till och teorierna justeras efter hand.
Sedan har vi det som nämndes i inlägget. Den "sanning" som påstås leda till upplysning. Där finns varken sanning eller lögn. Eftersom det inte går att särskilja. Och "alla vägar leder till Rom".

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Jag finner det "underhållande". Sanningen provocerar, som ämne. Inte att folk blir arga, utan det bara sätter igång "nått".

All vägar bär till Rom, eller så är vi redan där utan att märka det... :-)

Ninja sa...

Det här är ett djupt ämne...det John Hagelin talar om är det jag kallar "dagens sanningar" sådant som förändras över tid....men jag tror på absolut sanning också, fast jag tror den är svårgreppad för mänskligheten, eftersom vi lever så begränsad tid....80 år är en väldigt kort tid med tanke på universums existens...så vi får allt ödmjuka oss!
Sanningen om mig själv.....ja det är ett annat ämne även om jag håller med dig när du säger att allt hänger ihop...

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Ninja:
Jepp, absolut djupa vatten vi far in över här! :-)

Du talar tidigare om "bevisad fakta". vem skall bevisa den. Hur vet vi att något är bevisat. Eller är de så att p.g a. vår korta levnad så kan inte vi närvara vid bevisningen? Hur kan man då ens tala om "bevis"?

Vad är lögn, enligt dig? Den står ju i motsats till sanning, säger du.

Men jag talar inte om dessa sk sanningar alls egentligen. Mitt personliga intresse hamnar på det som folk inbillar sig är ickeföränderligt hos sig själva. Jag är sån. Det är min personlighet. Jag har alltid... Jag brukar... Jag hatar... Jag gillar... Jag kommer inte ihåg... :-)

Jag tror vi snickar ihop passande sanningar som vi presenterar för både oss själva och andra, för att slippa ta i våra smärtsamma lögner. :-)