Vi r alla ett!
Vi r alla ett!Vi r alla ett!

tisdag 14 september 2010

Kedjebrev för feministisk framgång
Hej,

Det här är ett kedjebrev. Med bara några dagar kvar till valet vill vi ha ditt stöd i form av några minuter framför datorn. Vi ber dig att helt enkelt skicka vidare det här brevet till alla dina vänner och släktingar - och be dem att skicka vidare brevet i sin tur! Vidarebefordra det som ett mejl och/eller kopiera texten till ett meddelande till dina vänner på Facebook. Skriv samtidigt överst en rad eller två om varför du själv tänker rösta på Feministiskt initiativ. (Tvekar du fortfarande kring hur du ska rösta? Läs hela brevet - vi har ett erbjudande till dig längre ner!)

Om vi är många som skickar vidare kedjebrevet kan vi påverka mer än vi vågar drömma om! I EU-valet röstade 70 000 personer på Feministiskt initiativ; om var och en av dem får med sig två vänner som röstar feministiskt i årets val når vi fyra procent.

Vi skriver det här brevet för att vi vet att många vill se en feministisk framgång i valet. Hela 46 procent av väljarna tycker att det vore bra om Feministiskt initiativ kommer in i riksdagen, och 15 procent kan tänka sig att rösta oss, enligt en färsk Sifoundersökning. Samtidigt möter vi väljare som är rädda för att en röst på Feministiskt initiativ ska vara en bortkastad röst.

Men historien förändras av människor som tror på möjligheterna, inte av dem som säger att det inte går. Vi vet att Feministiskt initiativ kan få över fyra procent om du och dina vänner röstar på oss. Och även om Feministiskt initiativ får mindre än fyra procent så räknas varje röst! Här är tre viktiga skäl till att det inte finns några bortkastade röster:

1. Valresultatet avgör möjligheterna
Varje decimal uppåt eller nedåt påverkar våra möjligheter till feministisk opposition de kommande fyra åren - oavsett om vi kommer över eller under riksdagsspärren. Ett lågt valresultat kommer att tas till intäkt för fortsatt negligering av våra frågor i politiken. Omvänt innebär ett valresultat i närheten av fyraprocentsspärren att såväl media som etablerade partier tvingas att ta oss på allvar. Och om vi får mer än 2,5 procent får vi partistöd under de kommande åtta åren, något som dramatiskt skulle förbättra våra förutsättningar.

2. Rödgrönt räcker inte
Vi vill ha en rödgrön regering, men vi vet av erfarenhet att de rödgrönas feministiska insikter inte räcker för en tydlig feministisk politik. Deras perioder av maktinnehav har inte inneburit ett minskat lönegap mellan kvinnor och män, och de går till val på en politik som inte innehåller ens ett myrsteg mot en individualiserad föräldraförsäkring.

3. Visa vad du verkligen tycker
En röst på Feministiskt initiativ är det enda sättet att på valdagen tydligt visa att du vill ha en politik som prioriterar jämställdhet och antidiskriminering. Om du tycker att klassfrågor och skattenivåer är viktigare än jämställdhet så respekterar vi att du prioriterar regeringsfrågan. Men en röst på de rödgröna ger inte ett tydligt mandat för en feministisk och antirasistisk politik. Feministiskt initiativ är ensamma om att prioritera reformer som skulle innebära verkliga framsteg i arbetet för jämställdhet: jämställdhetsfond för jämställda löner, individualiserad föräldraförsäkring och en modern arbetstidsreform.

För dig som ändå tvekar - skicka in din fråga!
Om du tvekar kring hur du ska rösta så har vi ett erbjudande: Skicka in din fråga, din fundering eller ditt motargument till fraga@feministisktinitiativ.se så lovar vi att du ska få vårt absolut bästa svar före helgen. En del av frågorna kommer vi också att publicera anonymt på vår webbplats och på andra sätt, för att fler ska få ta del av svaren. Skicka alltså vidare det här kedjebrevet till dina vänner även om du inte bestämt dig för att rösta på Feministiskt initiativ, så att även de får chansen att skicka in sina frågor!

Vi har bestämt oss för att inte låta kvinnors rättigheter och arbetet mot diskriminering vänta på att andra frågor först ska lösas. Den strategin har alltid varit en återvändsgränd. De historiska framgångarna för jämställdhet har vunnits av människor som inte satt kvinnors rättigheter på väntelistan. Och ingen förändring skulle någonsin ha varit möjlig om kvinnor och feminister hade lyssnat på dem som sagt att det inte går.

Våga vara feminist på valdagen!

Vänliga hälsningar
Gudrun Schyman
Stina Sundberg
Talespersoner för Feministiskt initiativ


PS. Här kommer några länkar till dig som vill ha mer information och inspiration:
Inspirerande valfilm med Gudrun Schyman: http://www.youtube.com/watch?v=3KOWXSH1Uak
Debattartikel på DN Debatt - ”Var tredje väljare kallar sig feminist”: http://www.dn.se/debatt/var-tredje-valjare-kan-tanka-sig-att-rosta-feministiskt-1.1165171
Feministiskt initiativs valplattform: http://www.feministisktinitiativ.se/valplattform.php
Vår hemsida, med de senaste nyheterna, filmerna och länkarna: www.feministisktinitiativ.se
Facebook: http://www.facebook.com/feministerna
Twitter: http://twitter.com/Feministerna

Inga kommentarer: