Vi r alla ett!
Vi r alla ett!Vi r alla ett!

lördag 28 mars 2009

Den andliga hjärnan

Kommer ni ihåg Dr. Jill Bolte Taylor? Hon som fick en hjärnblödning och berättade om den på en youtubevideo här på bloggen för ett tag sedan. Gå hit om ni vill se den nu.

Vill ni veta mer om denna upplevelse så har Changing Herstory länkat till en 4delars intervju mellan Dr. Taylor och Oprah. En sak hon säger i denna intervju fastnade hos mig och det är att när hon hör talas om en person som gått igenom ett stort trauma så frågar hon sig: Vad har hon vunnit?

Det fastnade för det är något liknande jag själv brukar påminna mig om när något jobbigt sker i mitt liv. Hur kan detta föra mig framåt? Vad lär jag mig? Vad kan jag förmedla vidare? Och även om jag inte vill uppleva det igen eller tar avstånd från något efter det skedda så har jag alltid en slags tacksamhet med mig, för utan den upplevelsen skulle jag inte lärt mig det jag behövde lära mig just då och där.

Nu skulle jag inte jämföra mina små bekymmer med det någon går igenom som får en massiv hjärnblödning, men likafullt är det en fråga vi alla kan ställa oss då och då:

Vad vinner jag just nu?

4 kommentarer:

Lussan sa...

Är det inte på kinesiska som ordet för "kris" och "utveckling" är detsamma? Jag svarar själv med en annan röst: "Jo, det är det, Lussan." ;-)
Visst lär man sig av svårigheter och motgångar, trots att det vissa gånger kan vara svårt att tycka det.

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Det kinesiska skrivtecknet för kris består av två parametrar där det ena betyder "fara" och det andra "möjlighet".

Det är möjligt att det betyder utveckling också om det är jag okunnig, men det är en intressant och enligt mig, helt riktig observation om så verkligen är fallet. :-)

Lussan sa...

SÅ var det, ja! Fast nu hittade jag en diskussionstråd där någon petimäter skriver:
危机 = Kris
机会/时机 = Möjlighet

Vad jobbigt det blev nu! Men man kan ju låtsas att man inte sett tråden eller att killen bara försöker spela viktig (det senare är troligtvis sant). ;-)

SpiritSings eller Stella Scott, välj själv sa...

Hmm, petimetern i mig noterar att 2:a tecknet i Kris förekommer 2 ggr i Möjlighet. Hittar vi då 1:a tecknet inbakat x antal ggr i "fara" måntro??
Vår vän Viktig Petter kanske vet?

;-)